Folke Hermansen Fond

Folke Hermansen

skrevet torsdag 08. mai 2014

Folke Hermansen

Harald Carsten Folke Hermansen 1945 – 2006.

Folke Hermansen døde 5. oktober 2006, 61 år gammel. Kun seks uker tidligere ble han hastig innlagt på Stavanger Universitetssykehus, og fikk helt uventet diagnosen kreft. Oppholdet på K1-avdelingen på sykehuset gjorde sterkt inntrykk på ham. Kort før han gikk bort etablerte han Folke Hermansens fond til Fremme av Kreftforskningen ved Stavanger Universitetssykehus som et verdig punktum på sitt samfunnsengasjerte virke.

Folke Hermansen hadde sin første jobb som 17-åring. 23 år gammel overtok han Elektrosenteret, som da var nær en konkurs. Mange husker ham fra den gang som den perfekte kjøpmann. I ren servicevilje og -iver, bar han selv både kjøleskap og komfyrer inn til folk og slo av en drøs med kundene. Med en helt usedvanlig innsats og energi sørget han for at forretningen vokste raskt, samtidig som han ved siden av arbeidet tok artium som privatist.

POLITISK ENGASJERT: Han var engasjert i lokalpolitikk og spesielt næringspolitikk sto ham nær. I to perioder var han med i Stavanger bystyre for Høyre, og han hadde verv som styreformann i Hetland Sparebank, Handelsfinans og nestformann i Rogalandsbanken. Han kjøpte Hotell Atlantic og solgte det senere videre. Han hadde også i flere år en større aksjepost i Stavanger Aftenblad.

På slutten av 1980-årene solgte han Elektrosenteret, og ble hovedaksjonær – og snart eneeier i Det Stavangerske Damskipsselskab, DSD. Et nytt selskap skulle få en kraftig videreutvikling under hans drivende ledelse. ”Den hvite flåte” er ikke lenger bare et begrep i Ryfylke. Internasjonal shipping ble satsingsområdet fra tidlig på 1990-tallet. I 2006 hadde DSD over 500 ansatte og en omsetning på 1 milliard kroner. I 2005 feiret ”selskabet” 150 år, med Folke Hermansen i spissen for en flott feiring av et av de viktigste selskaper for Stavanger gjennom tidene. Gjennom DSD eier Folke Hermansen AS også 40 prosent av HSD ASA og 60 prosent av Norlines.

Hans forretningsteft brakte ham også inn andre satsingsområder. Han overtok selskapet Rogalandsdata, døpte det om til Allianse, og vitaliserte selskapet med stor kraft, før det i 2006 ble solgt videre. Det samme kan sies om hans engasjement i Nor Cargo. Innen eiendom viste han tilsvarende egenskaper, og gjennom selskapet Folke Hermansen A/S eide han flere velkjente bygg, som DSD-bygget på Børehaugen, Ankerbygget og Politihuset i Sandnes. Folke Hermansen satt i nesten 60 interne og eksterne styrer og råd, og hadde likevel alltid tid når noen trengte et råd eller støtte.

STAVANGER-ENTUSIAST: Han var sjenerøs og bød på seg selv. Han støttet opp om byens utvikling med store gaver, som 5 millioner til et professorat i Informatikk til det nyetablerte Universitetet i Stavanger, og 10 millioner kroner til Konserthuset. Han engasjerte seg også med en betydelig sum for at Viking Stadion skulle bli en realitet.

Han startet med to tomme hender. Gjennom sitt livsverk med iherdig og mye arbeid, ruver han nå blant enerne i Stavangers historie.

JORDNÆR og FAMILIEKJÆR: Han var en ”folkelig” og jovial person, som snakket like ivrig om bunnsmøring av robåten som kontrahering av 110.000 tonnere til 50-60 millioner dollar. Han var en miljøskaper og gledesspreder. Alle som møtte Folke Hermansen i sosial sammenheng, fikk bruke lattermusklene så det holdt. Historiene ville ikke passet inn alle steder, men de passet alltid til anledningen.

Han hadde forberedt seg og gledet seg til å jakte på det store naturområdet Vestre Vollane på Hardangervidda, som han kjøpte kort før han gikk bort. Han hadde tatt jegerprøven og gått inn nye fjellsko. Han hadde invitert venner og kjente til å tilbringe tid sammen med seg der, men skulle aldri få oppleve denne naturperlen som jaktområde.

Hytta på Sjernarøy hadde en spesiell plass hos Folke Hermansen. Han og familien benyttet dette stedet hele året. Og en stor venneflokk fikk oppleve hans kokkekunster.

Mest av alt vil han huskes av de nærmeste som en alltid tilstedeværende venn, en omsorgsfull og oppofrende far og en hengiven ektemann. Han etterlater seg kone og to gutter på tre og seks år, samt fire voksne barn og barnebarn, mor, en søster, svoger og mange venner.

(etter  minneord av Steinar Olsen i Stavanger Aftenblad 6. oktober 2006)

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies).
Fortsetter du å benytte denne nettsiden, godtar du bruken av informasjonskapsler.
Mer om informasjonskapslerLukk X